Passo dello Stelvio

Passo dello Stelvio

Ikonični prelaz Stelvio, ki smo ga tokrat obiskali ponuja res vrhunske užitke za vsakega avtodomarja. Cesta ki pelje skozi prelaz na višini 2758 metrov nad morjem in restavracija na višini Triglava so raj za pohodnike, kolesarje, motoriste in tudi spanje v avtodomu.

Passo

Vzpenjanje in spuščanje po srpentinah je doživetje prve vrste. Tokratni začetek je bil v olimpijskem Bormiju, izpred ledene dvorane. Srpentina za srpentino odkriva lepoto in neokrnjeno naravo, ne glede na promet ki se dogaja na tem prelazu.

Na vrhu prelaza te pričaka sneg in obvezen vzpon do restavracije na višini 2845 metrov, ki ponuja pogled na cesto, ki so jo gradili v začetku 20 stoletja vojaki Italijanske armade.

Passo dello Stelvio je drugi najvišji cestni prelaz v Evropi. Sama cesta dovoljuje tudi dostop z javnim prevozom, ki povezuje obe dolina pod prelazom. Izhodišče tudi za tiste, ki uživajo v peš hoji po planoti, ki je tudi v vročih poletnih mesecih prijetno hladna in sveža. Vreme ki zna biti na trenutke tudi zelo muhasto, je samo dodaten čar ob obisku prelaza.

Stelvio
Passo dello Stelvio